Vad ska man kasta på brudparet?

Traditionellt kastar man ris på brudparet efter vigseln, men idag finns många roliga alternativ till riskastningen. Som bröllopsfotograf har jag sett det mesta kring vad man kan kasta på brudparet. Här ger jag tips på olika alternativ.

Ris

Ris är det traditionella att kasta på brudparet. Kornen är lagom tunga och de far lätt iväg mot brudparet även om det blåser lite ute. Ris blir dessutom väldigt fint på bild, särskilt om det kastas mycket ris. Tänk bara på att det inte bör kastas för mycket på en gång eftersom ris kan göra rätt ont. En fördel med ris, förutom att det är fint, är att ris är billigt och det är lätt att göra fina små riskpaket att dela ut till bröllopsgästerna.

Det negativa med att kasta ris är att det är svårt att få bort från marken. Är underlaget en gräsmatta eller grus så är det i princip omöjligt att få bort det. Därför kan ibland vissa kyrkor ha regler om att man inte får kasta ris.

Såpbubblor

Såpbubblor blir en allt vanligare syn på bröllop. Ofta när såpbubblor används får bröllopsgästerna en liten behållare i form av ett provrör och en liten pinne som man ska blåsa bubblor med. Jag rekommenderar inte såpbubblor. För det första är det många som känner sig som fån av att blåsa såpbubblor. Dessutom blir gästerna så koncentrerade på att blåsa bubblor att de inte riktigt fokuserar på brudparet. En annan trist sak med såpbubblor är att de sällan når fram till brudparet. Man måste stå väldigt nära för att bubblorna ska flyga fram framför brudparet och de flesta bubblorna flyger åt ett annat håll eller spricker. Såpan i de provrör man köper och som är avsedda för bröllop är ofta av dålig kvalitet.

Såpbubblor syns tyvärr inte särskilt bra på bild. För att såpbubblor ska ge någon som helst effekt så behövs ett mycket stort antal bubblor. Till detta behöver man en såpbubbelmaskin. Lyckligtvis finns det relativt billiga och prisvärda såpbubbelmaskiner på marknaden. Kontentan är att om man vill ha såpbubblor så ska man satsa på en maskin (eller två) och om man ska låta gästerna blåsa bubblor är det bättre att ge dem redigare såpbubbelverktyg än de som kommer i små provrör.

Blomblad

Allt i hela världen blir vackrare med blommor! Blomblad som man kan kasta på brudparet är väldigt fint och det gör sig bra på bild. Man kan variera färger och kronbladens storlek i oändlighet och man kan anpassa så att blombladen fungerar med bröllopets tema. Till skillnad från ris är blomblad oftast lätta att städa bort (förutsatt att de inte är jättesmå) och om man inte lyckas få bort dem så förmultnar de snabbt.

Nackdelarna med att kasta blomblad är dock flera. För det första är det dyrt. Till en näve blomblad går det åt 1-2 stora rosor. Låt oss ponera att en snittblomma kostar mellan 15-30 kronor, det innebär att det snabbt blir dyrt. En annan nackdel är att blomblad ofta är en smula kupade. Det gör att det blir segeleffekt när man kastar dem. Vinden kan lätt fånga blombladet och det är svårt att sikta på brudparet. Ytterligare en nackdel är att blommor är en färskvara. Blombladen måste plockas av från blomman strax innan vigseln för att de ska vara fina och fräscha för kastning.

Riven kokos

Riven kokos som finns att köpa i vanliga mataffärer är en kul och annorlunda sak att kasta på brudparet. Fördelarna med kokos är att det luktar gott och det har en bra tyngd som gör att det nästan är lika lätt att kasta som ris. Kokos är också lätt nedbrytbart om det hamnar i naturen.

Nackdelarna med kokos är att de små kornen inte är så snälla mot frisyrer. Det är inte helt lätt att få bort kokosen ur en håruppsättning och kornen letar sig gärna ner i håret. En lösning är att bruden fäller ut ett fint parasoll innan det är dags för kokosregnet.

Frön och korn

Solrosfrön och sesamfrön fungerar fint som alternativ till ris, då blir fåglarna glada. Kyrkans personal blir inte alltid fullt lika glada. Frön av olika slag drar nämligen även till sig möss och råttor. Vid en del kyrkor får man inte lov att kasta frön av den anledningen så det är alltid bäst att höra sig för innan man bestämmer vad som ska kastas. En nackdel med solrosfrön är att de innehåller mycket fett och kan lämna fläckar på kläderna.

Man kan även använda korn av olika slag. Vete är faktiskt originalet i bröllopssammanhang. Traditionen att kasta ris kommer från romartiden och då kastade man vete på brudparet för att önska dem god lycka och fruktbarhet.

Konfetti

Det finns olika slags konfetti på marknaden. Konfettibomber är väldigt roliga och ger mycket effekt. Det finns även konfetti i lösvikt som man kastar på samma sätt som ris. Oavsett vilken man väljer bör man vara medveten om att de metalliska konfettibitarna inte är så lätta för naturen att bryta ner eftersom de ofta är gjorda av plast. Dessa lämpar sig bäst inomhus där man kan sopa bort det. Om man ska använda konfetti utomhus bör man välja konfetti som är gjort av papper.

Fördelen med konfetti är att man får mycket effekt. Det blir snyggt på bild och man kan välja mellan många olika färger och former. En nackdel är att de små bitarna lätt kan fångas av vinden och kan hamna på fel ställe.

Så vad är det bästa att kasta på brudparet enligt fotografen?

Ris är det som blir allra finast på bild och som är smidigast för alla att hantera. Många går på myten att okokt ris är farligt för fåglar. Det är det inte. Fåglar äter inte okokt ris. Vill man försäkra sig om mitt påstående kan man lyssna på vad Anders Wirdheim på Sveriges Ornitologiska Förening säger. Så det är fritt fram att kasta ris med gott samvete!


Fler artiklar