Gåvor till bröllopsgästerna

Gåvor till bröllopsgästerna

Att som bröllopsgäst sätta sig vid bordet och hitta en liten gåva höjer stämningen på festen och känslan av att vara välkommen och uppskattad. Men en ständigt återkommande fråga från brudpar är vad i hela friden man ska ge sina gäster. Att köpa presentera till kanske hundra personer kan lätt bli en dyr historia. Men det behöver inte alls bli särskilt dyrt om man är lite kreativ. Jag har samlat ihop tio av de bästa presenterna för er att inspireras av!

1. Chokladbit

Givet! För vem älskar inte choklad? Det finns många fint förpackade chokladbitar att köpa, som exempelvis Lindt Lindor. Vill man lyxa till det lite extra kan man köpa handgjorda chokladpraliner från exempelvis DarkPassion eller Chokladfabriken.

2. Uppmuntrade mini-brev

En sak som är väldigt trevlig är att ge sin gäst en liten lapp som på ett gulligt och roligt sätt beskriver varför ni gillar denna person. Det är sött att vika ihop det till ett litet minibrev med band runt. Texten ska helst bestå av bara några få meningar. Ett exempel på vad som kan stå i brevet är: ”Kära Hanna. Vi har bjudit in dig till vår stora dag för att vi bara älskar ditt alltid så glada humör, dina jättedåliga skämt och för att du är den festligaste partypinglan vi känner. Tack för att du vill dela denna dag med oss.”

3. En lyckosten

Det finns många olika små halvädelstenar att köpa: ametister, turkoser, citriner, rosenkvarts och så vidare. Enligt diverse flumteorier ska olika stenar ge sin ägare ”energier” som främjar olika saker. Vissa stenar är bra för kärlek, andra för hälsa och några för rikedom. Att ge gästerna en liten lyckosten (och kanske en liten lapp med förklaring på stenens magiska egenskaper) blir som en liten souvenir från ert bröllop. Flummigt, men gulligt. Dessutom är stenarna i sig vackra att se på.

4. Minttabletter

Några minttabletter är alltid uppskattat. Under kvällens lopp blir det mat och säkert mycket vin. Att det finns mintabletter nära till hand för att fräscha upp andedräkten mellan varven är mycket uppskattat.

5. Något att väsnas med

Att få göra lite oväsen är kul när det är fest. Blanda gärna så att gästerna får olika saker att göra oljud med. Några sådana saker är blåsormar, visselpipor, partypoppers och blåshorn. Sedan finns det små festliga instrument att köpa för en liten peng som mungiga, maracas och fingercymbaler. De flesta av dessa saker går att hitta hos Partykungen.

6. En påse med fröer

Gör söta små påsar med fröer från era favoritblommor. En idé är att skriva gulliga budskap på fröpåsarna som ”Låt kärleken gro”. Tala helst inte om vilka arter det kommer att bli, det får bli en överraskning när gästerna har planterat dem.

7. En midnattskaka

Något sött till natten passar alltid bra. Att packa in en macaroon i en liten påse eller med cellofan och skriva ”Midnattskaka” är en söt present. Dessutom får gästen något litet extra att se fram emot under festens gång.

8. Näsdukar

Underskatta aldrig hur mycket även era coolaste vänner kan gråta på bröllop. Jag har sett män hårdare än Djingis Khan som suttit och torkat tårar med skjortärmen. En litet paket (som man dessutom kan dekorera fint) med näsdukar är en väldigt bra och praktisk present.

9. Solfjäder

Om ni gifter er på sommaren är en solfjäder en mycket uppskattad gåva. Den är både praktiskt och tjusig och finns i alla upptänkliga färger.

10. Miniflaska

Varför inte en miniflaska med något festligt att dricka när alla har satt sig till bords? Ge gärna gästerna olika typer av miniflaskor så att en spontant byteshandel uppstår vid bordet. På så vis sätter man igång konversationen, bryter isen och tar en härlig skål!


Fler artiklar