Att välja stil och tema till bröllopet

Så mycket fint att välja på

Att välja stil och tema till bröllopet är inte alltid helt enkelt. Fundera först på vad ni vill. Är ni sugna på ett bohemiskt bröllop? Eller kanske ett slottsbröllop? Vinterbröllop? Lantligt bröllop? Ett bröllop med marint tema? Att välja vilken stil och tema till bröllopet kan vara svårt. Ofta är inte bristen på fantasi det stora problemet utan tvärt om, det finns alldeles för mycket fina stilar och man har ingen aning om vilken man tycker bäst om. Men jag har några tips för att du ska hitta den perfekta stilen för just dig och ditt bröllop.

Gör en inspovägg

Ett bra sätt att hitta sin stil på är att att bläddra mycket i magasin där det finns många inspirerande bilder. Det behöver inte vara bröllopsmagasin. Det kan exempelvis vara tidningar om hem, inredning, trädgård och mode. Klipp ut allt du hittar som ger dig en positiv känsla och som du tycker är fint. I början ska du inte alls bry dig om stil och tema. I inspirationsstadiet ska du bara samla på dig allt du kommer över som tilltalar dig. Alla dess urklipp klistrar du sedan upp på en inspovägg. Inspoväggen kan, till exempel, vara en stor anslagstavla. Inför mina egna projekt använder jag mig av en stor spånskiva 150 x 150 cm som blev över efter renoveringen här hemma.

Fortsätt tills ditt bröllopstema framträder

Klistra upp allt du hittar på din inspovägg. Bilder, citat, tygbitar. Ju mer du fyller din inspovägg desto rörigare kommer det att bli. Till slut kommer du behöva ta bort saker så att nya ska få plats och du kommer spontant att ta bort sådant som tilltalar dig minst. Efter några veckors samlande och sovrande kommer ett mönster att framträda. Vissa färger kommer att börja dominera din inspovägg. En viss typ av känsla kommer att återkomma i bilderna. Det är din stil! Ditt uttryck! När du känner att din inspovägg har en enhetlig stil då är du klar och kan börja applicera samma stil och tema på ditt bröllop.

Välj stil och tema efter intresse och personlighet

Ibland väljer man ett tema som man tycker är fint men som sedan inte fungerar med ens intresse, personlighet eller med den plats som bröllopet ska hållas på. Om man tänker sig att temat ska vara hav och klippor så kommer det att vara svårt att få till den känslan mitt i Småland. På samma sätt blir det svårt att ha lantligt tema i en festlokal mitt i stan. En bra regel att hålla sig till är att temat ska knyta an till något intresse och lämpa sig för den miljö bröllopet äger rum i. Om den stora passionen är segling så kan ett marint tema och bröllop vid havet passa utmärkt. Är man intresserad av blommor och växter kan bröllopet hållas i en trädgård eller i växthus. Identifiera gemensamma intressen. Välj sedan något som båda gillar och som passar miljön. Det bästa är att först bestämma ett tema och därefter välja bröllopets plats. Dock är det inte alltid möjligt på grund av tidsbrist och budget.


Fler artiklar